FAQ

Ofte stillede spørgsmål

 Vi får rigtig mange gode spørgsmål fra vores patienter, og her på siden deler vi nogle af dem i håb om at flere kan få gavn af vores svar.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du ikke finder svaret her. 


Helbredstillæg?
Jeg har helbredstillæg fra min kommune - gælder det også tandbehandlinger?


Ja, helbredstillægget giver tilskud til den egenbetaling, som ikke dækkes efter sundhedsloven, ved almindelige tandbehandlinger som eftersyn, plastfyldninger, paradentosebehandlinger og tandrensninger. Ved disse behandlinger behøver du ikke at kontakte kommunen inden - du skal blot medbringe dit medicinkort og fremvise det på klinikken inden behandlingen påbegyndes.

Med udvidet helbredstillæg kan du desuden få tilskud til tandproteser, som du ikke kan få tilskud til efter sundhedsloven. Du får tilskuddet som et engangsbeløb, og du skal søge om det, inden du bestiller eller får udført behandlingen. Det er kommunen, der vurderer, om der kan gives tilskud. Kommunen kan indgå såkaldte ’prisaftaler’ med bestemte tandlæger. Du skal selv betale en eventuel prisforskel, hvis du vælger at få hjælp hos en anden tandlæge end dem, din kommune har indgået prisaftale med.

 

Læs mere om helbredstillægget for Guldborgsund Kommune her >

Behandling i udlandet?

Jeg har behov for en større tandbehandling, og kan få det langt billigere i udlandet. Hvordan er jeg stillet, hvis der efterfølgende opstår komplikationer?


Det er desværre dyrt at gå til tandlæge i Danmark, og derfor kan det være fristende at få behandlingen udført i udlandet - og måske endda få en dejlig ferie i samme omgang. 

Der findes helt sikkert dygtige tandlæger i udlandet. Men selv ved den bedste behandling, kan der opstå komplikationer efterfølgende. Vores erfaring er desværre, at patienten nemt kommer i klemme. Får du smerter efter en behandling foretaget i udlandet har du måske ikke tid, råd eller mulighed (f.eks. ved udrejseforbud pga. Covid-19) for at tage tilbage til udlandet for at få løst problemet.


En dansk tandlæge kan nok hjælpe med akut smertebehandling, men de færreste tandlæger tør arbejde videre på en behandling, som er påbegyndt i udlandet. Man risikerer nemlig at hæfte for komplikationer eller fejl, som skyldes den udenlandske tandlæges behandling. Patienten vil derfor ofte stå i valget imellem at begynde helt forfra hos en dansk tandlæge, eller at vente til det igen er muligt at komme til udlandet - forudsat at den udenlandske tandlæge anerkender sit ansvar (man kan ikke klage i Danmark over en udenlandsk tandlæge). Uanset hvad, kan risikerer patienten desværre i bedste fald at stå tilbage med en stor ekstraregning - men endnu værre, at være tvunget til at gå med fortsatte tandproblemer.


Vær opmærkom på, at der også blandt danske tandlæger kan være stor forskel på, hvilken behandling der anbefales. Således bør du finde en tandlæge, du har tillid til eller måske har fået anbefalet af dit netværk. Det er desværre ikke altid den billigste løsning, som er den bedste.


Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på ved tandbehandling i udlandet >

Specialister i tandlægeskræk?
Jeg har bange for at gå til tandlæge. Nogle tandlæger annoncerer med at være specialister indenfor behandling af patienter med tandlægeskræk.

Hvad er forskellen på disse og "almindelige" tandlæger? 


Der findes ganske enkelt ikke en specialuddannelse i Danmark indenfor tandlægeskræk, så der er ingen uddannelsesmæssig forskel på dette felt. 

Nogle klinikker har dog særligt fokus på patienter, som er bange. Disse klinikker kan f.eks. tilbyde en samtale inden behandlingen påbegyndes, at afsætte mere tid til selve behandlingen eller har kompetencer indenfor f.eks. akupunktur eller psykoterapi, som kan inddrages i behandlingen. Det er en god idé allerede ved tidsbestillingen at fortælle din tandlæge, hvis du er bange.


10 gode råd om tandlægeskræk  >

Skifte tandlæge?

Jeg ønsker at skifte tandlæge, men har ikke lyst til selv at sige det til min tandlæge. Er det muligt?

Ja! Du beder blot din nye tandlæge om at sørge for det,  så rekvireres journal og evt. røntgenbilleder tandlægerne imellem. Der kan være mange årsager til, at man ønsker at skifte tandlæge. 

Syre og tandbørstning?

Jeg har har hørt, at man ikke bør børste tænder, når man lige har drukket juice eller cola. Er det rigtigt?

Ja! Syreholdige drikke som juice og cola ætser hver gang en lille smule af tændernes emalje. Tænderne er derfor ekstra sårbare lige når man har indtaget sådanne drikke. Hvis man umiddelbart efter børster tænder med tandpasta, som jo indeholder slibemiddel, slider det mere på emaljen end godt er. Derfor er det bedst at skylle munden grundigt i vand og gerne vente lidt, inden tandbørstning.

Tandtråd og blødning?

Skal jeg stoppe med at bruge tandtråd, når mit tandkød bløder?

Nej! At tandkødet bløder skyldes som regel betændelse, som følge af manglende hygiejne omkring den pågældende tand. Hvis madrester får lov at blive siddende, dannes bakterier som skaber betændelse. Det er derfor vigtigt at fortsætte med at børste tænder og bruge tandtråd hver dag - også selvom det bløder. Du skal naturligvis ikke skrubbe tandkødet til blods hver eneste dag, men sundt tandkød bør kunne tåle en grundig tandbørstning uden at bløde.

Fortsætter blødningen på trods af god mundhygiejne, bør du dog kontakte din tandlæge. Tandkødsbetændelse kan nemlig brede sig, så det ikke længere blot kan holdes i ave med tandtråd og børstning. 

Hvilken tandpasta er bedst?

Der reklameres for mange forskellige typer tandpasta og alle hævder de at være de bedste. Men hvilken skal jeg vælge?

Det vigtigste er, at din tandpasta indeholder fluor. Derudover er det naturligvis vigtigt, at det er en smag og konsistens, du kan lide. Enkelte patienter kan have gavn af tandpasta med ekstra meget fluor. Denne type kræver recept, som ordinæres af din tandlæge.